VEGANSK BANH MI
Bánh Mì är självklart vår favoritmacka, så vi tänkte bjuda på en riktigt schysst vegansk variant som garanterat kommer bli en hit hemma. Vegansk mat har bara ökat i popularitet. Det beror dels på att utbudet blivit mycket bättre och variationen mycket större. Nu kan man ju hitta Veganska matkassar till och med så det är väldigt positivt.
Detta behöver du:
Tofun
- 250 g fast naturell tofu
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk färsk ingefära riven
- 2 msk olja
- 2 msk ljus sojasås
- 1 dl vatten
- Rikligt med svartpeppar
Pickles (alltid godast när man gör de själv)
- 15 cm rättika
- 1 stor morot
- 1 dl socker
- 1 dl ättika 12 %
- 2 dl vatten
- 1 krm salt
Umami majonnäs
- 3 msk kikärtsspad
- 1 vitlöksklyfta grovhackad
- 1 msk ljus soja
- 2 dl rapsolja
- 2 tsk dijonsenap
- Juice från 1/2 citron
- Salt och peppar
Övriga ingredienser
- 2 st halvbaguetter
- 3-4 msk vegansk pastej
- 1 msk sprirachasås
- 1 kruka färsk koriander plockad
- 15 cm färsk gurka skivad
GÖR SÅ HÄR:
Tofun
1.- Pressa tofun för att få ut onödig vätska och skiva den i ungefär 3-4 mm tjocka skivor.
2.- Stek upp lök och vitlök i en stekpanna med rapsolja.
3.- Lägg ner tofun i stekpannan.
4.- Riv ner ingefära, häll i soja, vatten och rikligt med svartpeppar. Blanda försiktigt utan att tofun går sönder.
5.- Låt det koka på medelhögvärme under cirka 10-15 minuter. Marinaden skall ha reducerats ner och fastnat på tofun.
Pickles
1.- Skiva morot och rättika i tunna stavar.
2.- Koka upp ett sockerlag och tillsätt ättika, salt och vatten.
3.- Låt grönsakerna marineras och dras i minst en timme.
Majonäs
1.- Blanda ihop vitlöken, dijonsenapen, färskpressad citron juice, kikärtspadden och ljus soja i en mixerburk.
2.- Blanda allt i en mixer så allt är fint blandat.
3.- Häll i rapsoljan i en tunn stråle tills såsen börjar tjockna.
4.- När du blandat ner all rapsolja så borde såsen ha blivit en tjock kräm.
5.- Smaka av med salt och peppar och om du vill ha lite tjockare konsistens så är det bara att hälla i mer rapsolja.
Sätt ihop din Bánh Mì
1.- Skär upp varje baguette på längden men så att den fortfarande håller ihop. Det skall bli som en lite båt.
2.- Bre på med majonäs på ena sidan och leverpastej på den andra.
3.- Nu lägger du på ett lager med tofu, sen skivad gurka, koriander och pickles. Toppa med srirachasås efter eget smak.
4.- Njut av världens godaste macka!